ID | JOS-00215147-68_183 |
タイトル:カナ | ザイタク セキズイ ソンショウ シャ ノ ショクセイカツ ト ショクコウドウ ショクタイド ノ シヒョウ トノ カンレン ニツイテ ノ ケントウ |
別タイトル | Relationship between Dietary Life and Diet-related Attitude and Behavior in Persons with Spinal Cord Injury |
著者:名前 | |
著者:別形式 | Yokose, Yukie / Tsunoda, Nobuyo / Kasono, Keizo / Sakuma, Hajime / Higuchi, Yukiharu / Inayama, Takayo |
著者:カナ | |
著者:所属 | 城西大学 / 城西大学 / 城西大学 / 国立障害者リハビリテーションセンター病院・国際医療福祉大学三田病院 / 国立障害者リハビリテーションセンター病院 / 首都大学東京 |
著者:所属(別形式) | Josai University / Josai University / Josai University / National Rehabilitation Center Hospital for Persons with Disabilities. Mita Hospital, International University of Health and Welfare / National Rehabilitation Center Hospital for Persons with Disabilities / Tokyo Metropolitan University |
著者版フラグ | publisher |
出版地 | 東京 |
出版者 | 日本栄養改善学会 |
出版者:カナ | ニホンエイヨウカイゼンガッカイ |
出版者:別名 | The Japanese Society of Nutrition and Dietetics |
NCID | AN00023058 |
冊子ISSN | 00215147 |
掲載誌名 | |
掲載誌名:翻訳 | The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics |
巻 | 68 |
号 | 3 |
刊行年月 | 2010-06 |
開始ページ | 183 |
終了ページ | 192 |
コンテンツ作成日 | 2010-05-12 |
コンテンツ登録日 | 2011-02-12 |
抄録 | 脊髄損傷者は不活動や排尿/排便障害などのため,その食生活の指針は健常者とは異なると考えられる。しかし,日本では脊髄損傷者の食生活状況はよく知られていない。そこで本研究では,脊髄損傷者の食生活の実態を把握することを目的とし,94名(男性77名,平均年齢45.4(SD 14.5)歳,女性17名,平均年齢45.4(SD 13.1)歳)の脊髄損傷者を対象とした自記式質問紙による食生活調査を実施した。調査項目は,基本属性,生活の質(QOL),健康状態,食行動,食知識,食態度,食スキル,食環境である。主観的健康観,食関連QOLは良好であったが,28%の対象者に朝食欠食がみられた。食態度は概ね良好であったのに対し,食スキルは必ずしも十分ではなかった。周囲の支援は良好であった。食生活の評価指標としてとりあげた食生活満足度得点,食物摂取頻度得点,食生活セルフ・エフィカシー得点は主観的な健康観,食行動,食態度,食スキル,周囲の支援といった他の変数との間に有意な偏相関を示した。脊髄損傷者における食生活の検討において,健常な若年成人を対象として開発されたこれらの評価指標の利用可能性が示唆された。 / Dietary life recommendations for persons with spinal cord injury (SCI) are thought to differ from those for able-bodied persons because of body characteristics that limit activity and create urination/evacuation disorders. However, little is known about their dietary lives in Japan. To understand the diet-related factors affecting persons with SCI, ninety-four subjects with SCI (77 males, 45.4 (SD 14.5) years old, and 17 females, 45.4 (SD 13.1) years old) participated in this study. All the subjects completed a dietary questionnaire consisting of basic characteristics, quality of life (QOL), health condition, behavior, knowledge, attitude, skills and environmental factors. Almost all of the subjects reported a good subjective health condition and diet-related QOL. Twenty-eight percent of the participants skipped breakfast. Although the diet-related attitude was relatively high, diet-related skills were not always adequate. Peer support was reported to be satisfactory. There was significant partial correlation between the three indices of dietary habit assessment (diet-related QOL score, food frequency score, and diet-related self-efficacy score), and such other factors of dietary life as subjective health condition, behavior, attitude, skills and peer support. The results suggest that the scales developed for young able-bodied subjects could be an effective measurement of dietary life when applied to persons with SCI. |
キーワード | |
注記 | 出版者の転載許諾を得てJ-STAGEよりダウンロードして転載。 |
言語 | jpn |
資源タイプ | text |
ジャンル | |
フォーマット | application/pdf |
このアイテムを表示する:本文(pdf) |  ( 503.4KB) ダウンロード回数: 回 |
このアイテムを表示する:URI | |